A A A

ȘEDINȚĂ DE INFORMARE A AUTORITĂȚILOR PUBLICE ȘI PRIVATE DIN CRIULENI CU PRIVIRE LA STADIUL DE IMPLEMENTARE A REFORMEI ÎN SISTEMUL JUDECĂTORESC

27 Septembrie 2017 | 4

 

La 21 septembrie în incinta Centrului raional de Cultură și Tineret ,,Gr. Sîrbu”or. Criuleni,  a avut loc întrunirea publică ,,Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova” unde peste 200 de reprezentanți din cadrul autorităților locale, instituții de stat, organizații neguvernamentale, presa națională, locală reprezentanți ai Ministerului de Interne, procurori, judecători, avocați și personalul din cadrul sistemului judecătoresc, au primit informații în cadrul ședinței publice, despre stadiul de implementare a reformei și aspectele sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Participanții au fost interesați de consecințele produse, de reducerea numărului de instanțe judecătorești, de la 44 la 15, ei punând întrebări despre calitatea actului de justiție și despre posibila scurtare a judecății cauzelor aflate pe rol, ca urmare a aplicării legii de optimizare a hărții instanțelor judecătorești, despre distanțele care vor fi parcurse de către justițiabili, despre modernizarea practicii judecătorești și despre căile extraordinare de atac.

Publicul a fost interesat și de metodele autorităților de justiție, de luptă împotriva corupției în sistemul de justiție și de sporirea integrității judecătorilor. Au fost dezbateri și în legătură cu decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, un subiect aflat pe agenda cotidiană, atât a publicului larg, dar și a autorităților.

Dezbaterile s-au desfășurat pe parcursul a peste 2 ore, la sfârșit organizându-se un sondaj în rândul participanților, cu privire la calitatea actului de justiție și așteptările publicului cu privire la rezultatele modernizării sistemului judecătoresc, sondaj ale cărui rezultatele vor fi date publicității ulterior.

La Criuleni au fost prezenți reprezentanți de vârf din cadrul sistemului de justiție, și anume, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – judecător Victor MICU, membru CSM, judecător Dorel Musteață, președinte al Judecătoriei Criuleni, domnul Veaceslav SUCIU, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, Promo-LEX, CRJM și IJC.

Activitățile de informare fac parte din campania de informare în interes public organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii în parteneriat cu Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată, Ministerul de Justiție, Institutul Național al Justiției, Judecătoria Criuleni, Cancelaria de Stat, Organizații neguvernamentale și reprezentanți ai presei, având suportul proiectului european de asistență "Sporirea Eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova".

 

Serviciul sistematizare și generalizare

a practicii judiciare și relații cu publicul