A A A

„Accesibilitatea – precondiție pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”

01 Iulie 2024 | 12

„Accesibilitatea – precondiție pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”

Personalul Judecătoriei Criuleni a simțit pe propria piele ce înseamnă să ai accesibilitate îngrădită. Aceștia au participat la un atelier practic unde a fost prezentat proiectul „Acces egal pentru toți la justiție”. În cadrul acestui atelier, s-a realizat un exercițiu User Safari, cu accent pe persoanele cu dizabilități fizice, vizuale și auditive.

Prin intermediul exercițiului practic, colaboratorii instanței au fost nevoiți să se confrunte cu diverse obstacole și provocări întâmpinate de persoanele cu dizabilități, fie că este vorba de inaccesibilitatea infrastructurală sau informațională.

Experiența acumulată în cadrul acestui atelier, le-a oferit o perspectivă nouă și realistă asupra dificultăților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, atunci când își doresc să aibă acces la justiție. Acest lucru îi va ajuta să fie mai empatici și mai atenți la nevoile acestor persoane, promovând astfel un acces egal pentru toți la justiție.

În parcursul său spre o instanța model prietenoasă și accesibilă, Judecătoriei Criuleni își dorește să îmbunătățească experiențele justițiabililor cu dizabilități prin adaptarea rampei de acces în instanță, prin procurarea dispozitivelor speciale pentru persoanele cu deficiențe de văz și auz, adaptarea modelelor de acte și a materialelor informative în limbajul Braille, precum și asigurarea serviciilor de traducere mimico-gestuală.

#AccesibilitatePentruToți

Mulțumim Alianța Infonet și Asociația Obștească „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”