A A A

De ce poate dura un proces de judecată?

22 Aprilie 2025 | 3

Durata unui proces de judecată civil în Republica Moldova poate varia în funcție de mai mulți factori, iar legea prevede un termen rezonabil de examinare a cauzelor. Totuși, există mai multe motive care pot influența timpul necesar pentru soluționarea unui dosar. Printre factorii principali care pot determina durata unui proces de judecată se numără:

  1. Complexitatea cauzei. Cazurile complexe (de exemplu, litigiile comerciale, de partaj, litigiile care implică expertize tehnice, etc.) pot dura mai mult din cauza numărului mare de probe care trebuie administrate și a procedurilor mai detaliate necesare a fi soluționate.
  2. Comportamentul participanţilor la proces. De exemplu, cererile de amânare din partea părților sau neprezentarea acestora la ședințele de judecată sunt un factor frecvent în durata unui proces.
  3. Conduita instanţei judecătoreşti şi a autorităţilor relevante. În unele cazuri, instanțele din Republica Moldova pot fi supraaglomerate, cu un număr mare de dosare aflate pe rol, ceea ce poate determina întârzieri semnificative în soluționarea cauzelor.

Participanţii la proces pot adresa instanţei care examinează cauza o cerere privind accelerarea procedurii de judecare a cauzei, în caz că există pericolul de încălcare a termenului rezonabil.

Există cauze care se judecă de urgenţă şi în mod prioritar, cum ar fi: cauzele privind încasarea pensiei de întreţinere, apărarea drepturilor şi intereselor minorului, repararea prejudiciului cauzat prin vătămare a integrităţii corporale sau prin altă vătămare a sănătăţii ori prin deces, litigiile de muncă, contestarea actelor normative, a hotărîrilor, acţiunilor sau inacţiunilor autorităţilor publice, ale altor organe şi organizaţii, ale persoanelor oficiale şi funcţionarilor publici.

Respectarea termenului rezonabil de judecare a cauzei se asigură de către instanţă.