A A A

Harta judiciară a fost revizuită!

10 Iulie 2024 | 24

Harta judiciară a fost revizuită!

Legea nr. 135/2024 pentru modificarea unor acte normative (revizuirea hărții judiciare) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 271-274 art. 397 din 27 iunie.

️Datorită modificărilor operate la lege, va fi eficientizat procesul de examinare a dosarelor, dar și vom avansa cu procesele de digitalizare în justiție, cum ar fi extinderea utilizării e-Dosar, a videoconferințelor ș.a.

Îmbunătățirea accesului la justiție, precum și administrarea modernă a sectorului justiției sunt elemente care contribuie, într-un final, la o justiție eficientă și de calitate. Iată de ce, este important ca în instanțele de judecată să existe un echilibru între numărul de judecători și volumul de dosare în gestiune.

Legea va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepția prevederilor în partea ce se referă la arondarea judecătoriilor Ungheni și Orhei la circumscripția Curții de Apel Nord, care au intrat in vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La revizuirea hărții judiciare au fost luate în calcul o serie de aspecte: recomandările Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției, precum crearea judecătoriilor suficient de mari, care să asigure formarea completelor de judecată și specializarea judecătorilor, volumul de muncă al instanțelor de judecată, densitatea populației, infrastructura etc.

Pentru detalii: accesați video informativ : https://www.youtube.com/watch?v=7QQzR51acTk