A A A

Judecătoria Criuleni „și-a deschis ușile” pentru o zi

30 Octombrie 2023 | 127

Cu prilejul „Zilei Juristului” care este sărbătorită la 19 octombrie și “Zilei Europene a Justiției Civile” care este marcată în fiecare an la 25 octombrie, Judecătoria Criuleni a organizat evenimentul „Ziua Ușilor Deschise” joi, 26 octombrie 2023. Judecătoria Criuleni a oferit oportunitatea tuturor doritorilor de a cunoaște ce se întâmplă dincolo de ușile sălilor de judecată, de asemenea, vizitatorii au avut ocazia de a purta un dialog cu un judecător.

În calitate de oaspeți, Judecătoria Criuleni i-a avut pe elevii clasei a IX-a și a XII-a ai Liceului Teoretic „Boris Dânga”, elevii Școlii Profesionale din or. Criuleni și elevii clasei a IX-a ai Gimnaziului Ustia.

Scopul acestui eveniment a fost de a transmite o imagine reală, clară și concludentă asupra activității instanței de judecată, de a familiariza societatea civilă cu valorile și simbolurile justiției. Această vizită a contribuit la edificarea unei educații și culturi juridice în rândul tinerilor, în vederea preveniri faptelor antisociale și imorale.

În cadrul evenimentului, a fost oferit accesul în încăperile care prezintă importanță pentru activitatea judiciară: Secția Evidență și Documentare Procesuală, biroul unui judecător, sălile de ședințe, arhiva. Au fost prezentate dotările tehnice, s-a explicat vizitatorilor care sunt etapele unui proces judiciar, ciclul de viață al unui dosar, ce trebuie să faci pentru a deveni judecător, sau care este procedura de a fi angajatul Judecătoriei Criuleni. Elevii au fost îndrumați să aleagă ramura juridică în continuarea studiilor lor, ceea ce pentru unii dintre ei a fost un domeniu de interes.

Prin intermediul acestei întâlniri, s-a amintit că justiția este în primul rând, și cel mai important, un serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele și de a-și afirma și apăra drepturile. S-a adus la cunoștința oaspeților că instanțele de judecată desfășoară o activitate de interes public în slujba cetățenilor. Într-o instanță de judecată se face dreptate.

Întâlnirea cu elevii a fost una interactivă, s-a desfășurat fără a perturba și a influența activitatea instanței. Aceasta s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de participare și o sesiune foto.

 

 

______________________

Stavila Cristina – șef serviciu generalizare, sistematizare,

monitorizare a practicii judiciare și relații publice