Judecătoria Criuleni, în luna octombrie a organizat un concurs de eseuri destinat elevilor claselor IX-XII, intitulat „Un judecător bun este...”. Concursul a avut drept scop promovarea valorilor justiției și încurajarea tinerilor să își exprime gândurile cu privire la caracteristicile esențiale ale unui judecător de excelență.
Judecătoria a primit un număr impresionant de lucrări din partea elevilor din diverse instituții de învățământ. Contribuția fiecăruia, ideile și implicarea tinerilor a fost un indicator clar al interesului pentru temele legate de justiție, iar lucrările prezentate au demonstrat creativitate și gândire critică. Toate eseurile au fost evaluate cu atenție de către un juriu care a apreciat creativitatea, originalitatea, claritatea exprimării și relevanța față de tema propusă.
„Un judecător bun trebuie să fie o întruchipare a dreptății și adevărului care îl vor călăuzi spre o justiție fără de prejudecăți și influențe exterioare ” a scris în eseul său, Stan Ștefania, eleva clasei a XII a Liceului Teoretic Măgdăcești, care a fost premiată cu diplomă de merit. Iliescu Emilia, eleva Liceului Teoretic „Boris Dînga”, caracterizează un judecător bun ca fiind „ cel care reușește să îmbine imparțialitatea cu integritatea, cunoștințele juridice cu raționamentul și capacitatea de a comunica eficient cu responsabilitatea de a apăra dreptatea și demnitatea fiecărui cetățean”. În viziunea Anei Chirtoacă, elevă a Gimnaziului Drăsliceni, „un judecător bun este și un psiholog bun” „care trebuie să fie în contact cu cele mai adânci colțuri ale psihologiei umane”, „știe să interpreteze nu doar legile, ci și emoțiile, intențiile și slăbiciunile oamenilor care ajung în fața sa”.
Concursul a fost o oportunitate de a asculta voci tinere, pline de entuziasm, o descoperire de perspective variate și profunde asupra rolului judecătorului în societate. Fiecare dintre tineri a adus în paginile lucrărilor sale nu doar idei, ci și viziuni despre demnitate, responsabilitate și respect. Tinerii participanți au demonstrat nu doar creativitate, ci și înțelegere matură a valorilor de justiție, integritate, echitate.
În cadrul ceremoniei de premiere, elevii au avut ocazia să cunoască istoriile profesionale a 2 judecători din cadrul instanței, au citit fragmente din eseurile sale și au împărtășit convingerile lor cu privire la participarea în cadrul concursului.
Ne dorim ca acest concurs să devină o tradiție și să continuăm să inspirăm generațiilor viitoare pasiunea pentru sectorul justiției și importantele sale valori.